Περιοδοντίτιδα και Σακχαρώδης Διαβήτης: Μία Αμφίδρομη Σχέση

Περιοδοντίτιδα και Σακχαρώδης Διαβήτης: Μία Αμφίδρομη Σχέση

Η ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ σχέση μεταξύ της περιοδοντικής νόσου (ΠΝ) και του σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ) είναι εδώ και έτη γνωστή. 

Ασθενείς με ζάχαρο είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν επιπλεγμένη περιοδοντίτιδα και τούμπαλιν, ασθενείς με βαριά περιοδοντίτιδα πολλές φορές υποφέρουν από λανθάνουσες μορφές σακχαρώδη διαβήτη. 

Στο ιατρείο μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε υποψιαστεί με βάση την κλινική ενδοστοματική εικόνα και παραπέμψει 76 ασθενείς με βαριά, μη ελεγχόμενη ΠΝ για τους οποίους τέθηκε οριστική διάγνωση ΣΔ ή προδιαβήτη. 

Αγαπητοί συνάδελφοι ιατροί που ίσως διαβάζετε τις γραμμές αυτές. Όπως τα αγγεία, τα νεύρα, τα νεφρά και τα μάτια, έτσι και τα ΔΟΝΤΙΑ είναι κομμάτι του σώματός μας. Μπορεί η ζημιά στα τελευταία να μη στοιχίζει τόσο στους ασθενείς μας όσο ένα έμφραγμα, ένα διαβητικό πόδι κ.τ.λ.αλλά αυτό δε σημαίνει πως είναι αμελητέα ποσότητα. 

Με βάση τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες, ΟΛΟΙ οι διαβητικοί ασθενείς κατόπιν της πρώτης διάγνωσης οφείλουν να εξετάζονται προληπτικά από περιοδοντολόγοκαθώς η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου (λοίμωξη) συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση του ΣΔ. 

Αγαπητοί ασθενείς που έχετε οικογενές ιστορικό ζαχάρου και ματώνουν τα ούλα σας, εξεταστείτε προληπτικά!! Μόνο κερδισμένοι μπορείτε να βγείτε…