Υπηρεσίες

Αντιμετώπιση περιοδοντικών νοσημάτων,
με έμφαση στην πρόληψη!


Διάγνωση


Η διάγνωση των περιοδοντικών νόσων τίθεται από τα ευρήματα της κλινικής και ακτινογραφικής εξέτασης.

Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει:

  • Λήψη ενδοστοματικών φωτογραφιών
  • Συμπλήρωση περιοδοντογράμματος

Το περιοδοντόγραμμα είναι ένα ηλεκτρονικό αρχείο στο οποίο εμπεριέχονται τα κλινικά σημεία που τεκμηριώνουν την ύπαρξη και τη βαρύτητα της περιοδοντικής νόσου. Πιο αναλυτικά, στο περιοδοντόγραμμα καταγράφονται:

  • Το βάθος των περιοδοντικών θυλάκων
  • Το κλινικό επίπεδο πρόσφυσης (“υποχώρηση των ούλων")
  • Η παρουσία μικροβιακής πλάκας και τρυγίας (“πέτρας")
  • Η αιμορραγία κατά την ψηλάφηση

Οι μετρήσεις αυτές γίνονται με τη βοήθεια του περιοδοντικού ανιχνευτήρα.

Η ακτινογραφική εξέταση περιλαμβάνει:

  • Την πανοραμική ακτινογραφία.
  • Σε περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο, αυτή συμπληρώνεται με ενδοστοματικές περιακρορριζικές ακτινογραφίες.

Πιο αναλυτικά, εκτιμάται το επίπεδο του οστού και κατ’ επέκταση η οστική απώλεια.

Ο συνδυασμός των ευρημάτων από την κλινική και ακτινογραφική εξέταση μάς οδηγεί στη διάγνωση και τον προσδιορισμό της βαρύτητας της περιοδοντικής νόσου.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία καθώς και το βασικό παράπονο και επιθυμία του ασθενή, ο περιοδοντολόγος καταρτίζει ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας το οποίο επικοινωνεί στον/στην ασθενή στο ίδιο ραντεβού.

Εντός σύντομου χρονικού περιθωρίου, το πόρισμα της αρχικής περιοδοντολογικής εξέτασης καταγράφεται γραπτώς και αποστέλλεται στον παραπέμποντα οδοντίατρο.

Σε πιο δύσκολα περιστατικά και εφόσον τίθεται ανάγκη προσθετικής αποκατάστασης, υπάρχει περίπτωση ο περιοδοντολόγος να χρειαστεί να έρθει σε επαφή με τον παραπέμποντα οδοντίατρο, προκειμένου να συζητηθεί η πρόγνωση στρατηγικών δοντιών πάντα με επίκεντρο τις εξατομικευμένες ανάγκες του ασθενή για μία μακροπρόθεσμα λειτουργική αποκατάσταση.

Θεραπεία Ουλίτιδας


Η ουλίτιδα είναι μια μορφή φλεγμονής που περιορίζεται στους επιφανειακούς ιστούς του περιοδοντίου (“ούλα”).

Αν και συνήθως η αιτία της είναι βακτηριακή, υπάρχουν μορφές ουλίτιδας οι οποίες συνδέονται με κακές διατροφικές συνήθειες/stress/ανοσοκαταστολή ή ορμονικές μεταβολές (“αποφλοιωτική ουλίτιδα", “ελκονεκρωτική ουλίτιδα”, “ουλίτιδα ήβης”, “ουλίτιδα κύησης” κ.ά.).

Αν και η νόσος θεωρείται πλήρως αναστρέψιμη, αυτό προϋποθέτει την έγκαιρη διάγνωση, η οποία τίθεται κλινικά στο οδοντιατρείο με επιπόλαια ψηλάφηση και μέτρηση του βάθους της ουλοδοντικής σχισμής. Η παραμονή χρόνιων ερεθιστικών παραγόντων στο υποουλικό περιβάλλον και η χρόνια φλεγμονή στα ούλα αποτελεί το σημαντικότερο προδιαθεσικό παράγοντα για την ανάπτυξη περιοδοντικής νόσου.

Με την κατάλληλη θεραπεία μπορεί να αποκατασταθεί πλήρως η υγεία των ούλων και, κατά, συνέπεια να προληφθεί η ανάπτυξη της περιοδοντίτιδας!

Η θεραπεία της ουλίτιδας περιλαμβάνει:

Διδασκαλίας Στοματικής Υγιεινής και Μεσοδόντιου Καθαρισμού
Η βελτίωση της στοματικής υγιεινής και η μηχανική διατάραξη της μικροβιακής πλάκας αποτελεί τη βάση και αναφαίρετο κομμάτι της περιοδοντικής θεραπείας. Στη σύγχρονη περιοδοντολογία, γνωρίζουμε πλέον ότι τα μεσοδόντια βουρτσάκια παρουσιάζουν σαφή πλεονεκτήματα έναντι των παραδοσιακών μέσων στοματικής υγιεινής (π.χ. οδοντογλυφίδες). Υπό αυτό το πρίσμα, το πρώτο βήμα προς την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων είναι η κατάρτιση και υιοθέτηση από την πλευρά του ασθενή ενός σχολαστικού προγράμματος στοματικής υγιεινής. Στόχος της διδασκαλίας είναι η εκπαίδευση του ασθενή πάνω στη χρήση μέσων, με σκοπό την αποτελεσματική απομάκρυνση της υπερουλικής μικροβιακής πλάκας γύρω και ανάμεσα στα δόντια.
Υπερουλική και Υποουλική Αποτρύγωση
Εφαρμόζεται με ή χωρίς αναισθησία (εξατομικεύεται ανά περίπτωση) και στόχο έχει την απομάκρυνση σκληρών (“πέτρα”) και μαλακών εναποθέσεων, καθώς και χρωστικών. Η διάρκεια της θεραπείας ποικίλλει, αλλά συνήθως διαρκεί δύο (2) συνεδρίες.
Επανέλεγχος/Επαναξιολόγηση του Αποτελέσματος
Ο επανέλεγχος γίνεται 4-8 εβδομάδες μετά τη θεραπεία. Περιλαμβάνει τη μέτρηση του βάθους της ουλοδοντικής σχισμής, την καταγραφή της μικροβιακής πλάκας, καθώς και της αιμορραγίας. Μακροπρόθεσμα, επιθυμούμε την κλινική υγεία των ούλων, ποσοστό αιμορραγίας < 20% και την ακηδεμόνευτη εφαρμογή καλής προσωπικής στοματικής υγιεινής.
Υποστηρικτική Θεραπεία
Στόχος των επανελέγχων είναι η διατήρηση της περιοδοντικής υγείας. Αυτό επιτυγχάνεται με τον επαγγελματικό καθαρισμό (απομάκρυνση μικροβιακής πλάκας και τρυγίας). Η διαδικασία αυτή είναι ατραυματική και εφαρμόζεται με τη μέθοδο της αεροαποτριβής ("σοδοβολή") και χρήση λεπτών μηχανοκίνητων ξέστρων (“υπέρηχοι").

Θεραπεία Περιοδοντίτιδας


Το κλειδί της επιτυχίας έγκειται στη διατάραξη των βακτηριακών κοινωνίων της υποουλικής μικροβιακής πλάκας, στην απομάκρυνση των τρυγιακών ενποθέσεων ("πέτρας") και της υιοθέτησης ενός σχολαστικού προγράμματος καθημερινής στοματικής υγιεινής που θα δρα προληπτικά, εμποδίζοντας τη μετανάστευση και τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων στο περιβάλλον της ουλοδοντικής σχισμής.

Με προσεκτική αξιολόγηση και καταρτισμό ενός εξατομικευμένου σχεδίου θεραπείας, η περιοδοντίτιδα μπορεί να αναταθεί.


Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας συνοψίζεται στα εξής:

Διδασκαλία Στοματικής Υγιεινής και Μεσοδόντιου Καθαρισμού
Η βελτίωση της στοματικής υγιεινής και η μηχανική διατάραξη της μικροβιακής πλάκας αποτελεί τη βάση και αναφαίρετο κομμάτι της περιοδοντικής θεραπείας. Στη σύγχρονη περιοδοντολογία, γνωρίζουμε πλέον ότι τα μεσοδόντια βουρτσάκια καθώς και η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα παρουσιάζουν σαφή πλεονεκτήματα έναντι των παραδοσιακών μέσων στοματικής υγιεινής (π.χ. οδοντογλυφίδες/οδοντόβουρτσα χειρός). Υπό αυτό το πρίσμα, το πρώτο βήμα προς την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων είναι η κατάρτιση και υιοθέτηση από την πλευρά του ασθενή ενός σχολαστικού προγράμματος στοματικής υγιεινής. Στόχος της διδασκαλίας είναι η εκπαίδευση του ασθενή πάνω στη χρήση μέσων, με σκοπό την αποτελεσματική απομάκρυνση της υπερουλικής μικροβιακής πλάκας γύρω και ανάμεσα στα δόντια. Μη Χειρουργική, Επαγγελματική Αφαίρεση των Υποουλικών Μικροβιακών Εναποθέσεων (“Ριζική Απόξεση”). Πρόκειται για την ενεργό φάση της μη χειρουργικής περιοδοντικής θεραπείας. Εφαρμόζοντας αρχικά τοπική αναισθησία, όλες οι εναποθέσεις απομακρύνονται σχολαστικά από τις ριζικές επιφάνειες με τη χρήση μηχανοκίνητων ξέστρων (“υπέρηχοι”), εργαλείων χειρός και αεροαποτριβής ("σοδοβολή"). Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από τη βαρύτητα της νόσου και συνήθως διαρκεί 4-6 συνεδρίες. Η θεραπεία αυτή είναι συντηρητική ("κλειστού τύπου”) και έχει ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες. “Με βάση την κλινική εικόνα, η μη χειρουργική θεραπεία μπορεί να υποστηριχθεί με τη χορήγηση αντιβιοτικών. Σε καμία περίπτωση, τα αντιβιοτικά δε μπορεί να αποτελέσουν μονοθεραπεία και δε θα πρέπει να χορηγούνται παρά μόνο ταυτόχρονα με την υποουλική διατάραξη των εναποθέσεων της μικροβιακής πλάκας.”
1ος Επανέλεγχος/αξιολόγηση του αποτελέσματος
Τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της ενεργού φάσης εκτελείται ο κύριος επανέλεγχος. Κατά το στάδιο αυτό, ελέγχεται η πρόοδος της επούλωσης των ούλων μέσω νέας μέτρησης όλων των περιοδοντικών θυλάκων στο στόμα. Ελέγχονται επίσης η παρουσία μικροβιακής πλάκας, τρυγίας καθώς και η αιμορραγία των ούλων και επανακαθορίζεται το σχέδιο θεραπείας. Μακροπρόθεσμα, επιθυμούμε να επιτύχουμε μη αιμορραγούντες θυλάκους < 4mm, οι οποίοι είναι εύκολα προσβάσιμοι μέσω της προσωπικής στοματικής υγιεινής.
Χειρουργική θεραπεία
Από ανατομική σκοπιά, οι ρίζες των δοντιών μπορεί να παρουσιάζουν ατυπίες όπου η μικροβιακή πλάκα μπορεί να παραμένει εξαιτίας της αδυναμίας του θεραπευτή να προσεγγίσει αυτές τις περιοχές κάτω από τα ούλα (“περιοδοντικοί θύλακοι"). Εάν κατά τον 1ο επανέλεγχο ανιχνευτούν βαθείς θύλακοι ≥6mm, τότε πιθανώς η χειρουργική διόρθωσή τους προκρίνεται ως το επόμενο βήμα στην ιεραρχία των θεραπειών. Αυτό συμβαίνει καθώς οι υπολειμματικοί βαθείς θύλακοι αποτελούν κρύπτη βακτηρίων και μπορεί να οδηγήσουν στην αναζωπύρωση της περιοδοντικής φλεγμονής και σε περαιτέρω απώλεια του στηρικτικού οστού. Η χειρουργική διόρθωση των θυλάκων θεωρείται απαραίτητη, ώστε να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι υπολειμματικοί βαθείς θύλακοι παραμένουν σε περιοχές οι οποίες εμφανίζουν ενδοστικές βλάβες. Στη σύγχρονη Περιοδοντολογία, αυτού του είδους οι βλάβες και το χαμένο οστό μπορεί να επιδέχονται επιδιόρθωσης μέσω της εφαρμογής αναγεννητικών χειρουργικών τεχνικών και τη χρήση οστικών μοσχευμάτων. Οι τεχνικές αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και σε δόντια τα οποία εμφανίζουν σχεδόν καθολική οστική απώλεια, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται η διατήρησή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Υποστηρικτική Θεραπεία / Φάση Διατήρησης του Αποτελέσματος
Δυστυχώς, η περιοδοντίτιδα πρόκειται για χρόνια νόσο και επομένως δε μπορεί να γίνεται λόγος για πλήρη ίαση. Η επιτυχής θεραπεία όμως, μέσω της μείωσης του βακτηριακού φορτίου, της φλεγμονής και της αιμορραγίας, μπορεί να οδηγήσει προβλέψιμα σε άρση της εξέλιξης της νόσου και περιοδοντική σταθερότητα. Έχει αποδειχθεί ότι η μικροβιακή χλωρίδα σε ρηχούς περιοδοντικούς θυλάκους ( < 4mm) μπορεί άριστα να διαταραχθεί με τα μέσα στοματικής υγιεινής που διαθέτουμε στο σπίτι. Βαθύτεροι θύλακοι θα πρέπει να καθαρίζονται επαγγελματικά τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο. Η διατάραξη αυτή μπορεί πλέον να πραγματοποιείται ατραυματικά με τη μέθοδο της αεροαποτριβής ("υποουλική σοδοβολή”), χωρίς να απαιτείται τοπική αναισθησία σε συνεδρίες που διαρκούν λιγότερο από 30-40 λεπτά.

Τεχνικές Ανάπλασης Οστού


Σε κάποιες περιπτώσεις, οι υπολειμματικοί βαθείς θύλακοι παραμένουν σε περιοχές οι οποίες εμφανίζουν γωνιώδεις ενδοστικές βλάβες. Στη σύγχρονη περιοδοντολογία, αυτού του είδους οι βλάβες και το χαμένο οστό μπορεί να επιδέχονται επιδιόρθωσης μέσω της εφαρμογής αναγεννητικών χειρουργικών τεχνικών και της χρήσης οστικών μοσχευμάτων. Οι τεχνικές αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και σε δόντια τα οποία εμφανίζουν σχεδόν καθολική οστική απώλεια, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται η διατήρησή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η προβλεψιμότητα της εφαρμογής των παραπάνω τεχνικών διαφέρει με βάση την ανατομία της ενδοστικής βλάβης, την ανατομία του δοντιού, καθώς και τα μοσχευματικά υλικά που θα χρησιμοποιηθούν. Πολύ μεγάλη σημασία διατηρεί και η πιστή τήρηση ενός αυστηρού μετεγχειρητικού πρωτόκολλου παρακολούθησης της επούλωσης των βλαβών αυτών.

Η ορατότητα υπό υψηλή μεγέθυνση με χρήση μεγεθυντικών φακών ("λούπες"), ο κατάλληλος φωτισμός και χρήση μικροσκοπικών εργαλείων/ραμμάτων σε συνδυασμό με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους προσπέλασης των βλαβών καθιστούν τις τεχνικές κατευθυνόμενης οστικής αναγέννησης την αιχμή του δόρατος της σύγχρονης περιοδοντολογίας.

Η εφαρμογή αναγεννητικών τεχνικών του περιοδοντίου έχει φανεί ότι έχει μεγαλύτερη επιτυχία όταν λαμβάνει χώρα υπό άσηπτες συνθήκες και ενός αυστηρού διεγχειρητικού πρωτοκόλλου, τα οποία τηρούνται στο ιατρείο μας ευλαβικά.

Ο περιοδοντολόγος είναι ο πλέον καταρτισμένος και εξειδικευμένος χειρουργός οδοντίατρος στην εφαρμογή τεχνικών κατευθυνόμενης ιστικής αναγέννησης γύρω από δόντια.

Οι περιοδοντολόγοι μας παρέχουν όλο το φάσμα των περιοδοντικών θεραπειών,
με άριστη επιστημονική κατάρτιση και γνώμονα τις σύγχρονες πρακτικές της Οδοντιατρικής επιστήμης.